Logo del centre cívic
Serà el nostre secret
Logo de l'activitat Serà el nostre secret

Dijous de 19:30 a 20:45

7 d'octubre de 2021

Espai: Teatre - Casinet Hostafrancs (C/Rector Triadó, 53)

Artista: Cia Sala La Planeta

Una de cada cinc persones a Catalunya ha patit algun tipus de violència sexual durant la seva infància. Malgrat que els abusos a menors tenen conseqüències físiques, emocionals i psicològiques per a tota la vida, impera el silenci davant d'aquests fets. Només quan es pot explicar el que s'ha viscut, es pot començar a comprendre. La paraula dita ens fa prendre consciència, evidencia l'abús de l'agressor, la covardia dels encobridors i sacseja els valors de la nostra societat. Serà el nostre secret aborda amb sensibilitat i valentia el tema dels abusos a menors, transmetent les vivències i les reflexions de persones que han passat aquesta experiència i han volgut compartir-la.

L'espectacle forma part del Cicle de Teatre Verbatim de la sala La Planeta, que pren com a punt de partida la tècnica del teatre Verbatim, que consisteix a prendre les paraules d'una conversa o un monòleg i reproduir-les en escena exactament tal com van ser dites, prenent així un fragment de la realitat més estricta i convertint-lo en una creació teatral. Així, la peça es construeix basant-se en els testimonis directes de les persones que han viscut aquestes situacions. I és que la paraula no només ajuda les víctimes a allunyar, si és que això és possible, els fantasmes del passat, sinó que també ajuda qui escolta els fets, relatats en primera persona, a entendre millor uns successos les conseqüències dels quals poden ser devastadores en les vides dels qui els viuen.

Per tal de vehicular damunt l'escenari un tema tan delicat com el de l'abús infantil, els creadors de la peça van realitzar un important treball previ de recerca i de recopilació d'informació. L'obra està, en part, inspirada en el relat autobiogràfic Cien pastillas en un día, de Josep Abella, però recull també molts altres testimonis, tant de víctimes supervivents com d'especialistes. La peça es proposa transmetre la vivència real i alhora donar a l'espectador l'oportunitat de veure's confrontat amb aquest tabú, de reflexionar-hi i de prendre'n consciència.

Serà el nostre secret, construïda a partir del testimoni de víctimes supervivents ja adultes, vol posar sota el focus les seqüeles que un abús durant la infantesa, el moment en què ens formem com a persones, deixen en un adult, i com aquest en viu les conseqüències després d'haver-ho tingut enterrat en l'oblit durant molts anys. L'obra busca despertar l'empatia del públic i que aquest es pregunti com i per què un abús de la infància s'oblida sovint i no surt a la llum fins que la víctima ja té els 40 o 50 anys. 

Un dels drets universals dels infants és el dret a la protecció, a viure en un entorn segur. Les dades diuen que el vuitanta per cent dels abusos es cometen en l'entorn familiar o de confiança de l'infant. Així, doncs, què passa quan la casa que t'hauria de protegir es converteix en la teva presó? Quines són les conseqüències quan els que t'haurien d'estimar són els que et fan mal? 

LA CRÍTICA HA ESCRIT:

“La confidència i la seva força se situen en el centre. En obrir les comportes dels seus pesats traumes, els personatges basculen entre complexos sentiments, dissociacions i altres mecanismes que la ment construeix per defensar-se de l'inexplicable.”
(MANUEL PÉREZ I MUÑOZ, EL PERIÓDICO)
https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20210117/sera-nostre-secre...

“S'ha de tenir una valentia i un coratge immensos i una gran sensibilitat per abordar amb profunditat un tema dolorós com pocs. S'ha de tenir un tacte i una delicadesa extrems per dur aquest material a escena, i s'han de tenir uns coneixements i recursos de construcció dramàtica molt ferms per no caure en la morbositat o l'horror, que seria el més fàcil.”
(DANI CHICANO, RECOMANA.CAT)
https://recomana.cat/obres/sera-el-nostre-secret/critica/la-paraula-que-...

“La sensibilitat i l'ofici de Marta Montiel, Elies Barberà i Daniela Feixas han creat un espectacle que sacseja la consciència i trasbalsa l'esperit sota una premissa important: darrere de cada víctima/supervivent hi ha un agressor amb qui conviu —o està molt a prop— sota l'aparença d'una absoluta «normalitat».
(IOLANDA G. MADARIAGA, RECOMANA.CAT)
https://recomana.cat/obres/sera-el-nostre-secret/critica/sera-el-nostre-...

Preu: Gratuït

Dijous
07/10/2021

INFO COVID-19:

El centre adoptarà les recomanacions sanitàries vigents en cada moment per garantir la seguretat de professors i alumnes.

Tallers Salut i Creixement

Tot el material que necessiteu, estoretes, tovalloles, etc.,l'haureu de portar de casa i no el podreu compartir amb els altres usuaris. El centre no proporcionarà cap tipus de material.

Tallers Idiomes

En els tallers de gramàtica d'idiomes, habitualment s'utilitzen llibres de text

Tallers Expressió plàstica

Els materials dels tallers de plàstica van a càrrec de l'alumnat. No es pot compartir material amb altres alumnes.

Tallers familiars

En aquests tallers s'ha d'inscriurel'adult,el preu inclou un adult i un infant. En cas de bessons, inclou l'adult i els infants.

Abans d'inscriure't

Abans de fer una inscripció en línia has de saber que la inscripció és nominal. Amb les teves dades no pots inscriure a una altra persona.
La inscripció on-line s'ha de renovar cada trimestre

ATENCIÓ: Inscripcions nens

Heu de donar d’alta les activitats infantils a la fitxa del nen (Si no en té, l’heu de donar d’alta amb les seves dades). NO el podeu donar d’alta ni inscriure amb la fitxa d’un adult. Si el menor no té DNI no el podreu matricular ONLINE i ho haureu der fer presencialment.

Tarifes reduïdes

Per beneficiar-te de reduccions de tarifes cal que presentis la documentació i facis la inscripció presencialment al centre.

Xarxa de Centres Cívics

Logo del grup
Ajuntament de Barcelona

Gestió tècnica:
Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta (G58186180) | C/Sants, 79
cotxeres-casinet@secretariat.cat

Centre Cívic
CENTRE CÍVIC COTXERES-CASINET

C/Sants, 79
08014 Barcelona
932918701
cotxeres-casinet@secretariat.cat

Logo Miram Cloud